Semmelweis Erdei Iskola 2015

2015. március 31. 15:37 - Erdei Tábor

A Palóc konyha sajátosságai

A palóc konyha sajátosságai

Ennek a tájnak is mint világszerte mindenhol táplálkozási képének kialakulásához számos tényező közrejátszik: természeti feltételek, táji adottságok, állat – és növény világ, terelés technikai foka és sok más fontos hozzávaló.

 

Ételeik

Kenyeret búza és rozsliszt keverékéből sütötték. Ezeket levesek sűrítésére is használták.


A leves is központi szerepet játszott ezen a tájon, habarással készítették leggyakrabban melyhez legtöbb alkalommal tejet vagy savót adtak, néha pedig tejfölt is használtak hozzá, mint például tejleves, kiszi vagy cibere, káposztás gombaleves.kaja1.jpg


A kásaféléknek és pépes ételeknek is jelentősége volt a palócok életében.
Ezen a vidéken hamarabb megjelent a krumpli ételként való felhasználása, mint az ország más tájain. Jellemző krumpliból készült ételek: bukta, ganca, zsámiska.kaja2.jpg

Fontos ízesítőik: pirított hagyma, tepertő alja, író, túró-tejföl, káposzta.
Szlovák hatásra terjedt el a sztrapacska (liszttel összekevert, nyers krumpliból főzött „galuska”). Ennek ízesítői a savanyú káposzta,  hagymás zsír, juhtúró.kaja3.jpg


Főtt krumplival összegyúrt lisztből készült a krumpli laska vagy krumpli lángos. A téli reggeleken is gyakran került az asztalra a héjában sült krumpli.

Hetente egyszer-kétszer főtt tészta volt a második fogás. Ezeket csíknak vagy kockának vágták fel, haluskának. Vajaljával, mákkal, túróval, krumplival, káposztával készítették.

Kemencében vagy sütőben sütött kelesztett tésztákat különböző töltelékekkel lepényformára vagy összetekerve készítették. Ilyen a krumplis túrós lepény vagy a túrós lepény.kaja4.jpg

Palóc egyik jellegzetességének tartják a morvánt, morványkalácsot, amely több ágból font töltelék nélküli kalács. Ezt lakodalomkor feldíszítették, így lett belőle örömkalács vagy menyasszonykalács.

Lakodalomra készült a ferentő csiga formára összetekert kalács is, amit sütés után forró cukros vízzel megöntöttek, mézzel, mákkal meghintve fogyasztottak.
Nagypénteken vagy karácsonykor kis rudacskákba sodorva, kenyér vagy kalácstésztából készített guba, melyet mákkal ízesítették.
Rétest kisebb ünnepekre vagy vasárnapra sütöttek.kaja5.jpg

Farsangkor zsírban sütött tésztát (herőcét) és a pampuskát (fánkot) készítettek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pokmalacok-sei2015.blog.hu/api/trackback/id/tr307323340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Semmelweis Erdei Iskola 2015
süti beállítások módosítása